Yllättävä tutkimustulos: Laillinen kannabis ei houkuttele teinejä käyttäjiksi

Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Yhdysvalloissa kannabiksen laillistaneissa osavaltioissa on tehty tutkimus kannabiksen teini-ikäisistä käyttäjistä. Valtion rahoittama laajamittainen tutkimus on poikinut yllättäviä tuloksia. Tutkimuksen mukaan kannabiksen laillistaminen ei ole houkutellut uusia käyttäjiä.

Tutkimuksen lähtökohtana on pidetty kannabiksen laillistamisen vastaisia argumenttia, jonka mukaan kannabiksen laillistaminen johtaa siihen, että ihmiset suhtautuvat kannabikseen kevyemmin ja houkutus käyttämiselle kasvaa. Yksi argumentti oli myös se, että laillinen kannabis houkuttelee teinejä käyttämään ja se johtaa lopulta vahvempien päihteiden käyttämiseen.

Lancet Psychiatry -julkaisun raportoiman tutkimuksen tulokset ovat kumonneet nämä argumentit. Teinien kannabiksen käyttö väheni osavaltioissa laillistamisen jälkeen. Laillisen kannabiksen kokeilemista ei pidetä teinien keskuudessa niin jännittävänä, kuin kielletyn.

Laillistamisen myötä vanhemmat ovat valistaneet lapsiaan aktiivisemmin kannabiksen käytöstä ja se on vaikuttanut myös käyttäjämäärien vähenemiseen. Tutkimus julkaistiin kokonaisuudessaan lääketieteen ammattijulkaisussa Lancet Psychiatry ja sen tulokset esitellään lääkealan konferenssissa Phoenixissa, Arizonassa.