Viranomaisten tuorein järjettömyys: ”Muoviset viinapullot säilytettävä turvakaapeissa”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaiset ovat saaneet seurata jo edelliseltä hallituskaudelta lähtien melkoista farssia, kun hallitus ja viranomaiset ovat kehittäneet toinen toistaan mielipuolisempia lakeja, sääntöjä ja määräyksiä kansalaisten elämää vaikeuttamaan. Nyt vuorossa on yksi erikoisimmista.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen on nyt nostanut esiin Tukesin julkaisemat ohjeet alkoholijuomien säilyttämisestä. Viranomaisten mukaan muovipulloissa säilytettävät yli 20-prosenttiset alkoholijuomat tulee jatkossa säilyttää hyllyjen sijaan erityisissä turvakaapeissa.

Tukes
Tukes

Perusteluiksi Tukes kertoo paloturvallisuuden. Tukes on julkaissut Palavien nesteiden säilytys kaupassa -ohjeistuksen, jonka mukaan alkoholin enimmäismääriä myymälätiloissa viranomaiset eivät kuitenkaan rajoita. Alle 20-prosenttiset alkoholijuomat, kuten oluet ja siiderit, saavat jatkossakin olla hyllyissä, mutta sitä vahvemmat juomat täytyy ohjeen mukaan sulkea turvakaappiin.

– Enimmäismäärissä ei oteta huomioon alkoholijuomia eikä kosmetiikkatuotteita, lukuun ottamatta aerosoleja. Alle 20 % etanolia sisältäviltä alkoholijuomilta ei edellytetä suojausratkaisuja. Paloturvakaapin tulee olla standardien EN 14470-1 tai SP 2369 tai näitä standardeja vastaavan tason mukainen.

Muovipulloihin pakatut väkevät alkoholijuomat ovat tulleet tutuksi jokaiselle suomalaiselle, joka on hakenut alkoholijuomiaan Virosta. Siellä nimittäin valtaosa Suomeenkin tuotavasta väkevästä alkoholista on pakattu juuri muovipulloihin. Jaana Pelkonen muistuttaa, että muovipullojen turvakaappien kustannukset siirtyisivät Suomessa tuotteiden hintoihin, mikä ohjaisi ostokäyttäytymistä entisestään pois Suomesta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo ja edistää teknistä turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Virasto kertoo tavoitteekseen turvallisen, luotettavan ja ekologisesti kestävän yhteiskunnan.