Ikävä tieto festareiden rannekkeista: ”20 kertaa enemmän bakteereja”

Festarit Terveys · Annika Kela

Festivaaleja ja tapahtumia kiertävien juhlijoiden käsiä koristaa usein kesän päätteeksi lukuisat sisäänpääsyrannekkeet. Moni haluaa pitää ranneketta kädessä muistona tapahtumasta ja osoituksena siitä, kuinka monia tapahtumia on tullut kierrettyä.

Kuva: Stara
Kuva: Stara

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että ranneke voi ajan myötä muuttua vakavaksi terveysuhaksi. Mikrobiologian professori Alison Cottell on tehnyt testejä festarirannekkeille, joita juhlijat olivat pitäneet kädessään yli kuukauden.

Tutkimusten mukaan erityisesti tekstiilirannekkeet sisälsivät yli 20 kertaa enemmän bakteereja kuin vaatteet. Metro-lehden mukaan rannekkeista löytyi muun muassa stafylokokki-bakteereja. Bakteeri aiheuttaa erilaisia infektioita lievistä ihoinfektioista aina hengenvaarallisiin tauteihin, kuten esimerkiksi keuhkokuumeeseen.

Staphylococcus aureus -bakteeri aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, pahoinvointia, oksennustautia ja ripulia. Cottellin mukaan festivaaleja kiertävien olisi syytä muistaa hyvä hygienia ja poistaa ranneke kädestä juhlien jälkeen, sillä sen pitkittynyt käyttäminen voi olla terveysriski.