Joukkomurhaaja Breivik haastoi Norjan oikeuteen – tyytymätön vankilaoloihinsa

Ohhoh! · Annika Kela

Norjalainen joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on haastanut Norjan valtion oikeuteen ihmisoikeusrikkomuksesta. 77 ihmistä murhannut mies kokee, että hänen oikeuksiaan on rikottu sillä, että hänet on eristetty muista vangeista, eikä hänen anneta olla kenenkään kanssa tekemisissä.

Tuomiotaan suorittava Breivik on ollut eristettynä muista jo neljän vuoden ajan. Miehen selli sijaitsee vankilassa omassa siivessään kaukana muista vangeista. VG-lehden mukaan Anders vaatii pääsyn alueelle, jossa on muita vankeja.

On todennäköistä, että Breivikin vaatimukset evätään, sillä kanssakäyminen muiden vankien kanssa olisi suuri riski. Huhtikuussa yksi vangeista onnistui karkaamaan Breivikin siipeen ja vartijat löysivät hänet Andersin sellin oven edessä huutamassa: ”Jos tämä ovi ei olisi välissämme tappaisin sinut!”.

Anders saa säännöllisesti tappouhkauksia toisilta vangeilta ja on todennäköistä, että uhkaukset toteutetaan jos Breivik päästetään muiden vankien seuraan. Breivik on aiemminkin tehnyt vastaavia vaatimuksia ihmisoikeuksiinsa vedoten, mutta Norjan valtio on todennut, että hänen vankilaolonsa noudattavat eurooppalaista lainsäädäntöä.