Kännyköiden rikkinäiset näytöt historiaan – korjaavat itse itsensä

Digi Viihdeuutiset · Annika Kela

Bristolin yliopiston tutkijat ovat ilmoittaneet tehneensä läpimurron itsestään korjautuvan materiaalin kehittämisessä. Tutkijoiden kehittämä materiaali tulee mullistamaan teollisuuden, sillä se soveltuu moneen eri tarkoitukseen.

Alunperin itsestään korjautuva materiaali oli kehitetty lentokoneen siipiä varten. Säröt, naarmut ja vauriot tulevat pian jäämään historiaan materiaalin myötä. Materiaalin kehitystyöhön osallistunut Duncan Wass kertoi The Independent -lehdelle, että materiaalin inspiraationa pidettiin ihmiskehon paranemisprosessia.

Itsestään korjautuva materiaali toimii samalla tavalla kuin ihmiskehon parantumismekanismi. Kun materiaaliin tulee särö, alkaa vaurion pintaan kertyä nestettä. Kemiallinen reaktio johtaa siihen, että neste jähmettyy säröön ja korjaa vaurion.

Metro-lehden mukaan tulevaisuudessa älypuhelinten näytöt tullaan valmistamaan itsestään korjautuvasta materiaalista. Apple onkin jo patentoinut puhelinten ja tablet-laitteiden näytössä käytettävän materiaalin. Myös kosmetiikkateollisuus on kiinnostunut tuotteesta ja markkinoille aiotaan tuoda muun muassa itsestään korjautuva kynsilakka.