Tiesitkö tämän? Kirsikoilla ylivertaiset terveysvaikutukset

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Kotimaisena kausiherkkuna tunnettu kirsikka sisältää valtavan määrän terveyshyötyjä. Ravintoasiantuntijat ja lääkärit puhuvat kirsikoilla herkuttelemisen puolesta, sillä jo pieninä määrinä nautittuna voi parantaa terveyttään ja oloaan.

Daily Mail -lehti listasi muutamia tutkittuja terveysvaikutuksia, joista on saatu lääketieteellisiä tuloksia. Kirsikka on yksi niistä herkuista, joita voi syödä hyvällä omatunnolla, sillä ne edistävät terveyttä monipuolisesti:

1. Kirsikat lievittävät urheilun jälkeistä lihassärkyä

Urheilulääkärinä työskentelevä Kerry Kuehl on tehnyt testin urheilijoille oregonilaisessa terveystieteen yliopistossa.

Koehenkilöiksi oli valittu 55 juoksijaa. He, ketkä joivat harjoittelun lomassa kirsikkamehua välttyivät harjoittelun jälkeiseltä kivulta. Monet juoksijoista syövät kipulääkkeitä ennen harjoittelua ehkäistäkseen kipua ja Kuehl onnistui todistamaan, että kirsikkamehu ajaa saman asian.

2. Kirsikat ehkäisevät niveltulehduksia

Kirsikoilla herkutteleminen laskee veren nitriittioksiditasoja ja näin ollen ehkäisee niveltulehdusten kehittymistä. Oregonilaisen terveystieteen yliopiston tutkimuksen mukaan kirsikkamehulla pystyttiin todistettavasti vähentämään tulehdusten määrää ja lieventämään niveltulehduksen aiheuttamaa kipua.

Nivelreumaa tutkineet lääkärit ovat myös havainneet, että kirsikat vähentävät reumasta aiheutuvia kiputiloja. Kirsikoita syöneet saivat 30 prosenttia vähemmän kiputiloja kuin muut koehenkilöt.

3. Kirsikat poistavat vatsanseudulle kertynyttä rasvaa

Kiinalaistutkijat ovat suorittaneet laboratoriossaan jyrsijöille kirsikkatestin. Jyrsijöiden rasvapitoiseen ruokavalioon lisättiin osaksi kirsikoita. Sen sijaan, että jyrsijät olisivat lihonneet entisestään, alkoi niiden paino pudota.

Jyrsijöiden painosta putosi 5 prosenttia ja kirsikat kävivät erityisesti vatsassa olleen rasvakerroksen kimppuun. Jyrsijät, jotka söivät rasvaisen ruoan lisäksi kirsikoita olivat niin sanotusti hoikempia vatsasta kuin jyrsijät joille ei annettu kirsikoita.

4. Kirsikat auttavat nukkumaan paremmin

Kirsikat sisältävät melatoniinia, joka on nukahtamiseen ja unen laatuun vaikuttava hormoni. Northumbrian yliopistossa suoritettiin tutkimus, johon osallistui unettomuudesta kärsiviä koehenkilöitä.

Kirsikkamehun juominen auttoi koehenkilöitä nukahtamaan keskimäärin 25 minuuttia nopeammin verrattuna henkilöihin, jotka eivät nauttineet kirsikoita. Unen laatu parani huomattavasti ja kuusi prosenttia kertoi nukkuneensa sikeämmin kuin koskaan.

5. Kirsikat ehkäisevät sydäntauteja

Lääketieteellinen Phytomedicine -ammattijulkaisu kirjoitti artikkelissaan lääkäreiden suorittamasta kokeesta, joka todisti, että kirsikat aiheuttavat elimistössä ja erityisesti vatsassa reaktion, joka on verrattavissa sydäntautilääkkeenä tunnettuun Lipitoriin.

Se laskee kolesteroolia ja ehkäisee rasvan kertymisen ja tulehduksien muodostumisen. Michiganin lääketieteellinen yliopisto on myös kokein todistanut, että kirsikkamehun juominen yhdessä sydäntautilääkkeiden kanssa ehkäisee aiempaa tehokkaammin muun muassa sydänkohtauksia.