Läpimurto: Kannabiksen sivuvaikutukset poistettiin

Viihdeuutiset · Annika Kela

Eurooppalaiset tutkijat ovat tehneet läpimurron laajassa kannabistutkimuksessa. Tutkijat nimittäin onnistuivat poistamaan kannabiksen vaikutuksista ei-toivotut sivuvaikutukset. Tutkimuksen ansiosta kannabiksen käytön uskotaan olevan tulevaisuudessa turvallisempaa.

East Anglian ja Pompeun yliopiston tutkijat onnistuivat erottamaan aivoista ne reseptorit eli välittäjäaineet, jotka edesauttavat kannabiksen sivuvaikutuksia, kuten muistin heikkenemistä, hallusinaatioita, ahdistuneisuutta tai riippuvuutta. Sivuvaikutukset vältetään estämällä kyseiset reseptorit.

Daily Mail -lehden mukaan kannabiksesta saadaan tutkimuksen avulla suurempi hyöty irti, sillä tutkijoiden ei ole tarvinnut kajota kannabiksen vaikuttaviin ainesosiin kuten kannabioideihin.

Tutkijoiden mukaan serotoniinireseptori 5HT2AR on merkittävässä roolissa negatiivisten sivuvaikutusten ilmenemisessä. Tutkimukset osoittivat, että estämällä 5HT2AR toiminnan vältyttiin kannabiksen käytön haitallisilta sivuvaikutuksilta. Englantilaiset ja espanjalaiset tukijat ovat tehneet asiassa yhteistyötä. Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä ammattijulkaisussa PLOS Biology.