Taiteilija loi ällötyksen – kenkä kuin ihmislihaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaikki tuntevat Niken ikoniset urheilukengät, jotka on varustettu yhtiön Swoosh-logolla. Harvat kuitenkaan pukisivat jalkoihinsa taiteilija Adam Brandejsin omaperäistä ja groteskia versiota maailmankuuluista lenkkareista.

Adam Brandejsin jo vuonna 2004 luoma teos on valmistettu näyttämään ihmislihasta valmistetulta Nike-kengältä. Kenkä on tehty hämmästyttävän paljon iholta näyttävästä lateksikumista, ja sen päällä olevat karvat ovat oikeita ihmisen hiuksia. Vaikka teos on tehty jo 11 vuotta sitten, on se saanut yllättäen paljon julkisuutta tänä kesänä.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä teos myös liikkuu hiljalleen paikoillaan ällöttävän näköisesti. Brandejs kertoo verkkosivuillaan teoksen ottavan kantaa kenkävalmistajien työvoimana käyttämien hikipajojen epäinhimillisiin olosuhteisiin. Miehen mukaan me tulemme harvoin ajatelleeksi sitä, mistä kuluttamamme tuotteet todella tulevat.