Tutkijat yllättyivät: Paviaanit ovat demokraattisia!

Viihdeuutiset · Annika Kela

Keniassa elävät oliivipaviaanit ovat osoittaneet tekevänsä demokraattisia päätöksiä laumayhteisössään. Eläintutkijat ovat tarkkailleet tiiviisti oliivipaviaanilauman liikkumista ja jäsenten liikkeiden perusteella paviaanit ovat demokraattisia.

Smithsonian-instituutin, Oxfordin yliopiston ja Princetonin yliopiston tutkijat seurasivat paviaaneja niihin kiinnitettyjen GPS-jäljittimien avulla. Tutkijat havaitsivat, että lauma paviaaneja liikkui aina siihen suuntaan, jonne suuri osa jäsenistä halusi mennä. Paviaanit eivät suinkaan seuranneet vain laumansa johtajia.

Daily Mail -lehden mukaan tutkijoita kiehtoi se, että jokaisella jäsenellä oli laumassa yhtä paljon vaikutusvaltaa ympäristössä liikkumisen suhteen. Jos laumasta erkaantunut jäsen sai muita paviaaneja mukaansa, kävi siinä usein lopuksi niin, että koko lauma otti saman suunnan.

Tutkijat aikovat tehdä aiheeseen liittyvä jatkotutkimuksia. Heitä kiinnostaa erityisesti se, mikä motivoi jäseniä erkaantumaan laumasta ja ottamaan uuden suunnan. Tutkijat aikovat myös selvittää kuinka paljon lauman yksittäiset jäsenet voivat halutessaan vaikuttaa toisiin yhteisönsä paviaaneihin, olematta lauman johtajia.