Auto hakkeroitiin kilometrien päästä – pelottavat seuraukset!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhä useammista autoista löytyy nykyään ajotietokone, ja esimerkiksi Fiat Chryslerin uudemmissa automerkeissä Uconnect kuuluu vakiovarusteisiin. Uconnectin tarkoituksena on auttaa käyttäjää hallitsemaan helposti autonsa GPS-navigaattoria, radiota, puhelimen käyttöä ja muita ominaisuuksia.

Ajotietokoneet tekevät autoista kuitenkin myös alttiita hakkereiden hyökkäyksille. Wired-lehden tuoreella videolla selvitetään, kuinka helppoa Jeep Cherokee -citymaasturin hakkerointi todella onkaan. Toimittaja Andy Greenberg hyppäsi auton rattiin Charlie Millerin ja Chris Valasekin murtautuessa auton Uconnectiin kilometrien päästä.

Miller ja Valasek pystyvät helposti hallitsemaan esimerkiksi auton radiota, ovien lukkoja ja ilmastointia tietokoneelta käsin. He myös pystyvät sammuttamaan Jeepin moottorin etäisesti. Mikä pelottavinta, Hakkerointi mahdollistaa jopa auton jarrujen poistamisen käytöstä.

Chrysler on tiedostanut autojensa tietoturvaongelman, ja julkaisi taannoin Uconnectille ongelmaa korjaavan päivityksen. Tietoturvaongelma koskee useita vuosina 2013 ja 2014 julkaistuja automalleja. Miller ja Valasek kuitenkin huomasivat, että myös vuonna 2015 markkinoille tuodut Jeep-mallit ovat alttiita hakkeroinnille.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.