Ihmisillä on superkyky – tämä palauttaa lapsuusmuistot

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni on varmasti huomannut, miten jokin tietty tuoksu saa siihen liittyvät muistot tulvimaan takaisin mieleen. Tietyn hajun huomatessaan ihminen voi muistaa esimerkiksi lapsuudesta sellaisia asioita, joita ei edes tiennyt enää muistavansa.

Hajuaisti on ihmisille kuin eräänlainen superkyky, joka auttaa muistamaan pieniäkin unohdettuja asioita todella elävästi. Aisti kulkee eri reittiä aivoissa kuin esimerkiksi tunto, näkö tai kuuloaisti. Hajuaisti kulkeutuu aivoissa samaan paikkaan, jossa ihminen käsittelee myös muistot ja tunteet.

Tämän vuoksi hajuaisti yhdistyy niin voimakkaasti samalla hetkellä tapahtuviin asioihin, jotka tallentuvat aivoihin muistoiksi ja tunteisiin, joita sillä hetkellä tuntee. Hajuaisti, tapahtuma ja tunne yhdessä saavat muistot palaamaan hajujen avulla mieleen paljon elävämmin ja todentuntuisemmin, kuin muiden aistien laukaisemat muistot.

SciShow on julkaissut YouTube-kanavallaan videon, joka näyttää, miten hajuaisti toimii. Hajuaistin laukaisemat muistot ovat yleensä todellisempia, yksityiskohtaisempia ja vahvempia kuin esimerkiksi näkö- tai kuuloaistin avulla takaisin mieleen tulvineet muistot. Tutkimusten mukaan hajuaistin avulla takaisin tulleet muistot ovat aikuisilla yleensä lapsuusajan muistoja, joita ei ilman hajuaistia muistaisi laisinkaan.