Et näytä siltä miltä kuvittelet – ainakaan muiden mielestä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Uuden tutkimuksen mukaan ihmiselle täysin entuudestaan tuntematon henkilö osaa jo lyhyen ajan jälkeen valita paljon paremmin häntä muistuttavan kuvan kuin hän itse. Todennäköisesti ihminen ei ystäviensä mielestä näytä lainkaan samalta kuin valitsemansa profiilikuva.

Tutkimuksessa 130 koehenkilöä laitettiin valitsemaan itsestään kymmenen profiilikuvaa ja laittamaan ne järjestykseen sen mukaan, missä he kokivat eniten näyttävän itseltään. Kävi ilmi, että muiden näkemyksen mukaan järjestys oli aivan toisenlainen.

Kuvien järjestämisen jälkeen koehenkilöt kuvasivat itsestään minuutin mittaisen videon, joka näytettiin vieraille ihmisille. Videon näkemisen perusteella tuntemattomat henkilöt järjestivät profiilikuvat uudelleen sen mukaan, mikä heidän mukaansa muistutti eniten videolla esiintynyttä henkilöä. Järjestys poikkesi täysin henkilöiden itse laittamasta järjestyksestä.

Tuntemattomat henkilöt tiesivät tarkemmin, miltä videolla esiintyneet näyttivät oikeassa elämässä. Kävi ilmi, että kuvia ottaessa henkilöt huijaavat itseään korostamalla tiettyjä piirteitä kuvakulmien ja ilmeiden avulla, minkä vuoksi lopputuloksena saadaan kuva, joka ei näytä muiden mielestä heiltä.

Monien mielestä itse voi saada itsestään paremman kuvan kuin ystävä, mikä johtuu siitä, että ihmiset näkevät itsensä aina pelkästään peilikuvana. Peilikuva on erilainen kuin se, minkä muut näkevät. Peilikuvaan tottumisen vuoksi henkilö itse voi kuvitella näyttävänsä juuri itseltään ottamassaan selfiessä kun taas ystävien mielestä kuvassa henkilö näyttää jotenkin aivan väärältä.