Konduktöörin viimeinen kuulutus Helsingissä: ”Ei anneta tilaa vihalle”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on viime päivät keskusteltu vilkkaasti monikulttuurisuudesta ja rasismista, ja usein nämä kaksi asiaa on yhdistetty toisiinsa. Viime päivien tapahtumat ympäri maata – erityisesti Jyväskylässä – ovat saaneet monet ottamaan kantaa yhteiskunnallisesti merkittävään asiaan.

Eräs kantaa poikkeukksellisella tavalla ottaneista on konduktööri Sameli Muurimäki, joka käytti konduktööriuransa viimeisen kuulutuksen käsitelläkseen tätä päivänpolttavaa asiaa. Tempaus sai nopeasti ansaitsemansa huomion, ja nyt Muurimäki on julkaissut väärinkäsitysten välttämiseksi puheensa kokonaisuudessaan myös Facebookissa.

Tässä nyt vielä puheeni kokonaisuudessaan, että ei jää pelkän toimittajan noston varaan. ”Hyvät matkustajat, tässä puhuu junan konduktööri. Tämä on viimeinen junani rautatieläisenä ja nyt haluakin käyttää tämän kaksi ja puoli minuuttia jotka meillä on tässä Pasila-Helsinki välillä puhumalla aiheesta joka on mietittänyt minua paljon. Korostan vielä että tämä ei edusta työnantajanani mielipidettä vaan on omani. Viime päivinä pinnalle on noussut jännite maahanmuuttokysymyksistä. Hyvät matkustajat, ei anneta tilaa vihalle. Keskustelu on tarpeellista, mutta vihanlietsonta, vähättely, väärän tiedon levittäminen, henkinen ja fyysinen väkivalta ovat asioita joita ei voi hyväksyä. Asiallinen keskustelu on mahdotonta ilman faktatietoja, kuten: Meillä on 369 000 työtöntä, tänne otetaan vuosittain 1000 pakolaista ja yhdestä neljään tuhatta turvapaikanhakijaa. Laitetaan asioita mittakaavoihin suhteessa toisiinsa, otetaan asioista selvää, etsitään konsensusta. Mutta sen ei pidä tarkoittaa sitä että hyväksymme kritiikittä väärän tai perättömän tiedon tai vihan ja pelon lietsomisen. Ottakaa hyvät ihmiset toiset ihmisen vastaan ihmisinä, keskustelkaa. Älkää kuitenkaan antako pelon kuitenkaan voittaa, sillä Suomi on näin isossa kuvassa tarkasteltuna vauras ja sen kansa on hyvin koulutettua. Kyllä me pärjätään jos uskallamme luottaa toisiimme ja pidämme heikoimmistamme huolta. Minun mielestäni rasismi kumpuaa vähäosaisuuden kokemuksesta, työttömyydestä, yksinäisyydestä ja väärästä tiedosta. Ne ovat asioita joita vastaan on taisteltava jos jotain vastaan on taisteltava. Tästä vähän synkeästä aiheesta huolimatta toivotan teille oikein hyvää sunnuntai iltapäivän jatkoa ja olkaa toisillenne reiluja, rehtejä, välittäkää toisistanne. Tämä konduktööri kiittää ja kuittaa ja lopettaa neljän vuoden työuransa Vr-yhtymä oy:ssä.

Tässä nyt vielä puheeni kokonaisuudessaan, että ei jää pelkän toimittajan noston varaan. "Hyvät matkustajat, tässä puhuu…

Posted by Sameli Muurimäki on 3. elokuuta 2015