Muistatko luokkasi cooleimmat tyypit? Heistä tuli ehkä rikollisia

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Yläkoulussa äänekkäimmät, hauskimmat ja parhaiten pukeutuvat nuoret saivat yleensä osakseen eniten huomiota. He ovat koulussa ne niin sanotut suositut lapset, joiden kanssa moni haluaisi ystävystyä ja joiden järjestämiin bileisiin kaikki haluaisivat kutsun.

Uusi tutkimus todistaa, että he ovat myös niitä, jotka suistuvat varmimmin rikosten tielle. Virginian yliopisto tutki 180 amerikkalaisen 13-vuotiaan teini-ikäisen elämää kymmenen vuotta eteenpäin. Tutkimuksesta kävi ilmi, että suosituimmat nuoret joutuivat suurimmalla todennäköisyydellä ongelmiin myöhemmin elämässään.

Tutkimusta johtanut Joseph Allen selvensi, että lapsena suositut henkilöt tarvitsevat aikuistuessaan yhä enemmän äärimmäisyyksiin meneviä tekoja ja keinoja, että he saavat huomiota. Suosion saaminen aikuisiällä riittää yleensä jo pieneltäkin ryhmältä, minkä vuoksi johtaja-asemaa ja suosiota haetaan monesti uskaltamalla tehdä rikoksia tai käyttämällä huumeita ja alkoholia.