Sairaalat palkkaavat koiria syöpien paljastajaksi

Viihdeuutiset · Annika Kela

Britanniassa julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvat sairaalat ovat ottaneet käyttöönsä koira-apulaisia. Koulutettujen koirien tehtävänä on haistaa potilaista otettuja näytteitä ja ilmoittaa mahdollisista syöpäsoluista.

Koirat on koulutettu tunnistamaan näytteistä kasvaimille ominaiset hajut. Koirien haistelutestiä käytetään osana diagnosointia. Stara uutisoi aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan koirat löytävät syövän 93 prosentin tarkkuudella. Tutkimuksen tulokset ovat vakuuttaneet lääketieteen ammattilaiset ja koiria hyödynnetään nyt syöpädiagnoosien tekemisessä.

Metro-lehden mukaan apulaiskoirien lisäksi sairaala käyttää useita eri testejä tukemassa diagnosointia. Koirista on ollut suuri apu muun muassa eturauhasen syövän tunnistemisessa. Koirien hajuaistin avulla on pystytty toteamaan onko potilaalla syöpä ilman kivuliaita koepalakokeita.

Koirien osallistuminen syöpätutkimuksiin on ollut kokeellinen. Jää nähtäväksi saavatko koirat vakituisen pestin lääkäreiden uskollisina apureina.