Musiikki aiheuttaa iho-orgasmeja – miten sinä reagoit näihin?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Musiikki aiheuttaa tiedetysti ihmisissä erilaisia melko voimakkaitakin reaktioita. Erilaisia ihotuntemuksia ja kylmiä väreitä aiheuttavat erityisesti kappaleet, jotka ihastuttavat kuulijaa. Tiedekirjailija David Robinson julkaisi BBC-sivustolla musiikin aiheuttamia iho-orgasmeja koskevan artikkelin.

Robinson käsittelee sitä, mistä reaktio johtuu. Musiikin kuunteleminen aiheuttaa ihmisille iho-orgasmeja, joissa ihokarvat nousevat pystyyn, hengitys saattaa salpautua tai nopeentua ja sydän alkaa hakata kiivaammin.

Musiikin kuuntelemisen lisäksi huumeiden käyttäminen ja seksin harrastaminen saavat ihossa ja muualla kehossa iho-orgasmin kanssa vastaavia tuntemuksia aikaan.

Reaktio syntyy siitä, kun ihmisen odotukset ylittyvät tai ihmisen odotukset melodian kulusta ovat jotain muuta kuin kuultavassa kappaleessa. Yllättävä korvia hivelevä korkea nuotti oikeassa kohdassa saa aikaan iho-orgasmin, jota ihminen ei osaa itse ennustaa tai hallita.

Robinson teki YouTubeen soittolistan kappaleista, joiden melodiakulku tai kaava on sellainen, että sen tulisi aiheuttaa monilla iho-orgasmeja. Kappaleita on soittolistalla yhteensä seitsemän ja niissä on mukana muun muassa Adelea, Céline Dionia, Oasista ja pianolla soitettu teos.