Teknologia muutti lasten arjen – surullista vai ei?

Digi Lifestyle · Annukka Heikkilä

Teknologian kehittyessä vapaa-ajan viettäminen ja rentoutumiskeinot ovat muuttuneet. Teknologian kehitys vaikuttaa eniten lapsiin, joita ulkoilma kiinnostaa aina vain vähemmän, kun videopelit ja tabletilta lempiohjelmien katsominen tuntuvat mukavammalta puuhalta.

Nature Valley Canada on kuvannut havainnollistavan videon, jossa eri perheiden kolme sukupolvea vastaavat samaan kysymykseen. Isovanhemmilta, vanhemmilta ja lapsilta kysytään, mitä he tekevät pitääkseen hauskaa. Vanhemmat herkistyivät nähdessään videot lapsistaan, joiden vastaukset olivat jotain aivan muuta kuin heillä itsellään.

Ennalta harjoitellun oloisissa lasten lausunnoissa he kertovat nauttivansa tietokoneella olemisesta ja kuluttavansa aikaa lähetellen tekstiviestejä, pelaten videopelejä tai katsoen kokonaisia tuotantokausia. Moni kertoi viettävänsä tietokoneen, tabletin tai videopelien äärellä useita tunteja päivän aikana. Kukaan lapsista ei vastannut hauskanpidokseen pihalla leikkimistä tai ulkoilua.

Vanhempia pelotti ajatus siitä, millainen lapsuus heidän lapsenlapsillaan tulee olemaan. Videon opetus oli se, että lapset tulisi opettaa löytämään luonto uudelleen ja nauttimaan ulkona tekemisestä, koska luonnolla on niin paljon annettavaa.