250 000 Apple-tilin tiedot hakkereille iPhone-puhelimista

Viihdeuutiset · Stara.fi

Applen suosittujen iPhone-älypuhelinten käyttöjärjestelmä iOS on tavallisesti suljettu ympäristö, johon saa tavallisesti ladata ainoastaan Applen hyväksymiä sovelluksia. Niin sanotulla ”jailbreikillä” suojaus voidaan kuitenkin ohittaa ja puhelimeen ladata muutakin sisältöä.

Nyt hakkerit ovat onnistuneet saamaan haltuunsa yli 250.000 Apple-tilin tiedot jailbreikattujen laitteiden avulla. Kyseessä on asiasta uutisoineen Palo Alto Networksin mukaan historian suurin Apple-laitteisiin kohdistunut tietomurto. Jokaista vääriin käsiin päätynyttä käyttäjätiliä voidaan käyttää paitsi puhelimen tietojen lukemiseen myös uusiin App Store -ostoksiin käyttäjän maksutiedoilla.

Ongelman ydin on KeyRaider-niminen haittaohjelma, joka toimii muun muassa suositun Cydia-sovelluksen yhteydessä. Cydian avulla jailbreikattuihin puhelimiin voidaan ladata Applen hyväksymättömiä sovelluksia. KeyRaider varastaa käyttäjätiedot iTunesin ja Applen välisestä liikenteestä.

Lisäksi haittaohjelma estää laitteen lukitsemisen käyttäjän toimesta, mutta mahdollistaa sen hakkereille. Näin hakkerit voivat lukita puhelimen ja vaatia omistajalta lunnaita laitteen avaamisesta. Käyttäjät ovat huomanneet tietojensa päätyneen vääriin käsiin yleensä App Storen oudoista ilmoituksista. Tavallisten iPhone-käyttäjien ei tarvitse olla tästä tapauksesta huolissaan.