Tanskalaistutkimus: Kannabis heikentää sperman laatua

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kannabiksen polttaminen vähentää merkittävästi siemennesteessä olevien siittiöiden määrää, väittää Kööpenhaminan yliopiston tutkijat. Tutkimuksen mukaan siemennesteen laatu oli heikompaa henkilöillä, jotka polttivat kannabista säännöllisesti.

Livescience-sivuston mukaan siittiöiden määrä väheni 29 prosentilla, jos koehenkilö poltti kannabista kerran viikossa. Jos koehenkilö käytti kannabiksen lisäksi vahvoja huumeita, kuten kokaiinia tai amfetamiinia putosi siittiöiden määrä jopa 55 prosentilla.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 1.215 tanskalaismiestä, jotka olivat iältään 18- 28-vuotiaita. Tutkijat tunnustivat, että he eivät ole varmoja siitä, mikä kannabiksessa aiheuttaa reaktion, joka kohtaa siittiöiden vähenemiseen, mutta he epäilevät, että syynä on THC.

Tutkijat totesivat, että kannabista polttavat koehenkilöt käyttivät myös enemmän alkoholia ja he polttivat usein myös savukkeita. Sperman laadun heikkeneminen oli todennäköisesti seurausta näiden aineiden yhteisvaikutuksesta. Perheenlisäystä suunnittelevien miesten on siis syytä lopettaa kannabiksen polttaminen, mikäli he haluavat parantaa mahdollisuuksiaan suvun jatkamisessa.