Pankkihuijaus leviää puhelimessa ja sähköpostissa – älä paljasta tunnuslukujasi!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Nettihuijarit muuttuvat vuosi vuodelta kekseliäämmiksi yrittäessään kalastella ihmisiltä nettipankkien tunnuksiaan. Maailman tunnetuin hakkeri Kevin Mitnick kertoi aikoinaan Staralle, että tietoturvan heikoin lenkki on ihminen, ja nyt tätä haavoittuvuutta on ryhdytty hyödyntämään entistä röyhkeämmin.

Huijarit eivät ole enää vuosikymmeniin tarvinneet juuri minkäänlaisia koodaustaitoja päästäkseen yritysten salattuihin järjestelmiin ja sähköposteihin, sillä ihmiset luovuttavat luvattoman usein omat tunnuksensa ihan itse vapaaehtoisesti. Nyt tämän toimintatavan on ottanut Suomessa käyttöönsä huijari, joka soittelee ihmisille Nordean tunnuslukujen perään.

Kuva: Stara
Kuva: Stara

Viime päivinä lukemattomat suomalaiset, Staran toimitus mukaanlukien, ovat saaneet sähköpostiinsa Nordean nimissä lähetetyn huijausviestin, jossa kerrotaan ”verkkopankin olevan päättymässä” ja että käyttäjän tulee päivittää tilinsä. Sen jälkeen asiakas saa puhelun, jossa annetaan lisätietoja päivittämisestä. Lisäksi ihmiset ovat alkaneet saada soittoja, joiden väitetään olevan peräisin pankista. Langan päässä huijari pyytää vastaajaa antamaan pankkitunnuksensa puhelun aikana.

Toni Myyny on julkaissut tallenteen tällaisesta puhelusta, jossa venäläisellä aksentilla puhuva naishenkilö pyytää suomeksi verkkopankkitunnuksia. Jokaisen suomalaisen on hyvin tärkeä huomata, että pankki ei koskaan soita kysyäkseen pankkitunnuksia. Tiedossa ei ole kuinka moni on tällaiseen huijaukseen jo langennut.

JAKAKAA!!! Tässä on tänään nauhoitettu kun yritetään kalastaa "Nordeasta" avainlukutunnuksia. Tältä se kuullostaa, eli olkaa todella varovaisia ja jakakaa tätä nyt kaikille. Älkää vahingossakaan vastatko mitään "heille" koska pankki ei ikinä soita ja kysy tunnuksia. Naisen äänestä huomaa että on pientä aksenttia tuossa puheessa ;)

Posted by Toni Myyry on 9. syyskuuta 2015