Uniasiantuntija: Työ- ja koulupäivän pitäisi alkaa aikaisintaan kello 10.00

Terveys · Stara.fi

Ihmiset ovat tunnetusti jakautuneet aamu- ja iltaihmisiin. Monet tutkimuset ovat osoittaneet, että iltavirkut saavat keskimäärin aikaan enemmän kuin toinen ääripää. Nyt uniasiantuntija on todennut, että koulun ja työn ei pitäisi alkaa aamukymmentä.

Oxfordin yliopistossa unien tutkimukseen erikoistunut Paul Kelley kertoi Guardian-lehdessä, että 14-24-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset keräävät nykyisin keskimäärin 10 tuntia univelkaa viikossa, mikä ei tee hyvää ihmisten aivoille, yleiselle terveydelle ja esimerkiksi muistille. Univelka on todettu jo aiemmin lukuisissa tutkimuksissa erittäin haitalliseksi.

Samalla Kelley kertoi, että koulun tai työn alkaminen tulisi ajoittaa eri ikäryhmillä eri aikoihin. Kymmenvuotiaaksi saakka koulu tulisi aloittaa aikaisintaan kello 8.30 ja sen jälkeen 18-vuotiaaksi saakka aikaisintaan kello 10.00. Aikuisten tulisi aloittaa työpäivänsä aikaisintaan kello 11.00.

Lasten ja nuorten elimistö alkaa erittää melatoniinia iltaisin vasta kello 23.00 aikaan ja sen erittäminen jatkuu pitkälle aamuun. Yhdysvalloissa 75 prosenttia kouluista alkaa tästä huolimatta ennen kello 8.30. Britanniassa Monkseaton High Schoolissa testattiin koulupäivän aloittamisen siirtoa aamukymmeneen, ja oppilaiden arvosanat paranivat merkittävästi.