NASA julkaisi uusia kuvia Plutosta – tutkijat ymmällään löydöksestä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASAn New Horizons -luotain ohitti taannoin Pluton matkallaan aurikokunnan ulkopuolelle. Avaruushallinto julkaisi tuolloin verkossa luotaimen ottamia näyttäviä kuvia kääpiöplaneetasta.

Nyt NASA on julkaissut sivuillaan vielä aikaisempaa tarkempia otoksia, joita New Horizons on ottanut kääpiöplaneetan ohilennon aikana. Kuvista paljastuu myös yllättäviä yksityiskohtia, jotka ovat saaneet tukijat hämmilleen.

Kraatereiden ohella otoksista erottuun muun muassa hiekkadyynejä. Tämä on NASAn mukaan erikoista, sillä dyynejä ei yleensä muodostu Pluton kaltaisten ohuen ilmakehän taivaankappaleiden pinnalle. Otokset saattavatkin mullistaa käsitystämme aurinkokunnan reunalla olevasta kääpiöplaneetasta.

– Jos taiteilija olisi maalannut tämän kuvan Plutosta ennen New Horizonsin ohilentoa, olisin kutsunut sitä yliampuvaksi. Tältä kääpiöplaneetan pinta kuitenkin todella näyttää, kommentoi NASAn tutkija Alan Stern avaruushallinnon kotisivuilla.

Kuva, jonka NASA (@nasa) julkaisi