Tarkista lomakohteesi: Näissä maissa hanavettä ei saa juoda!

Matkailu · Annukka Heikkilä

Suomalaiset ovat onnekkaita asuessaan maassa, jossa hanavesi puhdasta ja juomiskelpoista. Suuri osa maailman väestöstä nimittäin asuu maissa, joissa on valtava pula puhtaasta vedestä. Ei siis ole väärin sanoa, että puhdas vesi on Suomen rikkaus.

Suomen lisäksi monissa länsimaissa on turvallista juoda hanavettä, vaikkakin se ei ole yhtä puhdasta kuin kotimaassa. Sitten on maita ja lomakohteita, joissa hanaveden juominen on vaarallista. Lomalaisen onkin hyvä tarkistaa ennen matkaansa, onko lomakohteessa turvallista juoda hanavettä. Saastuneen johtoveden juominen voi olla kohtalokasta.

Justtheflight-julkaisun mukaan saastuneesta johtovedestä on löydetty monissa maissa bakteereja, jotka aiheuttavat koleraa, hepatiitti A:ta, lavantautia ja voimakasta ripulia. Sivusto on julkaissut kartan, jota vilkaisemalla selviää, missä maissa hanavettä on turvallista juoda.

Hanavettä ei voi juoda Euroopan alueella esimerkiksi Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Moldovassa, Romaniassa, Kroatiassa, Bosniassa, Serbiassa, Montenegrossa, Bulgariassa, Makedoanissa ja Albaniassa. Sivuston mukaan hanavesi on kuitenkin juomakelpoista esimerkiksi Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Näissäkin maissa moni turisti kuitenkin ostaa juomavetensä varmuuden vuoksi pulloissa.