Eläkepäivät ulkomailla – näissä maissa on mukavimmat oltavat

Matkailu · Annukka Heikkilä

Moni eläkeikää miettivä voi romantisoida aikaa työnteon jälkeen ja esimerkiksi muuttamista jonnekin ulkomaille, jossa ilmasto on lämpimämpi ja ihmiset hymyilevät paahtavan auringon alla. HelpAge International on tehnyt yhdessä Southamptonin yliopiston kanssa raportin, jossa näytetään, missä maassa vanhuksilla on parhaat oltavat.

Hyvien juustojen ja herkullisen suklaan luvatussa maassa Sveitsissä vanhuksilla on kaikkein parhaimmat oltavat. Tutkimuksissa mitattiin vanhempien ihmisten tuloja, terveyttä, koulutusta ja työllistymistä sekä maata vanhusten elintason mahdollistajana. Asteikolla 1 – 100 Sveitsi sai lukeman 90,1, joka toi Sveitsille paikan parhaimpana maana vanhemmille ihmisille.

Listalla kymmenen parasta maata laskevassa järjestyksessä olivat Sveitsi, Norja, Ruotsi, Saksa, Kanada, Hollanti, Islanti, Japani, Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Suomi sijoittui listalla melko korkealle yltäessään sijalle 14 lukemalla 72,7. Suomen kohdalla vanhusten hyvinvointi sai lukeman 72,7, mutta Suomella olisi tutkimuksen mukaan vielä varaa parantaa lukemaa, sillä Suomen potentiaali vanhusten elintason mahdollistajana sai arvon 76,1.