Baarimikon karmaiseva moka – teinitytön vatsalaukku jouduttiin poistamaan

Ohhoh! · Annukka Heikkilä

Gaby Scanlon oli ollut juhlimassa syntymäpäiviään, kun baarimikko oli tarjonnut hänelle ravintolan puolesta erikoisen syntymäpäiväjuoman. Scanlonille oli annetti shotti, jossa oli ollut nestemäistä typpeä, joka tuhosi naisen vatsalaukun täysin ja johti vatsalaukun poistoon.

Lancasterissa sijaitseva Oscar’s Wine Bar oli ollut avoinna vasta viisi kuukautta, kun Scanlon seurueineen oli saapunut ravintolaan juhlimaan hänen syntymäpäiviään. Baarissa hänelle oltiin tehty nestemäistä typpeä sisältävä juoma, minkä baarimikko oli nähnyt aiemmin vain toisen kollegan tekemänä Lontoossa.

Baarimikko ei ollut tiennyt, että ennen juomista asiakkaan täytyy odottaa, että nestemäisen typen aiheuttama kemiallinen reaktio on ohi, ennen kuin juoman voi nauttia. Hän oli antanut shotin naiselle, joka oli juonut sen heti ja tuntenut välittömästi pistävää kipua vatsalaukussaan ja ruokatorvessaan.

Nestemäinen typpi on todella kylmää ja voi olla lämpötilaltaan 196 astetta pakkasen puolella. Monet kokit käyttävät nestemäistä typpeä ruoka-aineiden nopeaan jäädyttämiseen tai esimerkiksi jäätelön tekemiseen, mutta baarimikko ei osannut valitettavasti käyttää ainetta oikein. Virhe tuli ravintolalle kalliiksi, sillä vatsalaukkunsa poistattamaan joutunut Scanlon haastoi ravintolan oikeuteen. Oikeus määräsi Oscar’s Wine Bar -ravintolan maksamaan 100.000 punnan korvaukset naiselle.