Casio julkaisi erikoismallin – 200 euron taskulaskin

Digi Lux · Terhi Piiroinen

Elektroniset laskimet tekivät läpimurron 1970-luvulla. Japanilainen Casio on yksi tunnetuimmista taskulaskimia valmistavista yrityksistä. Casio julkaisi myös maailman ensimmäisen täysin elektronisen laskimen vuonna 1957.

Tavalliset ihmiset tarvitsevat harvoin taskulaskimia, ja tällöinkin käytetään lähinnä kännykkää tai tietokonetta. Taskulaskimia hyödynnetään kuitenkin lukioissa ja määrätyissä ammateissa. Nyt Casio hellii asiakkaita julkaisemalla taskulaskimen erikoismalliston.

Casio
Casio

Yhtiö valmistaa Special One S100 -mallin taskulaskimia yhteensä 5 000 kappaletta. Tuotetta myydään ainoastaan Japanissa ja luksuslaskin maksaa 200 euroa, The Wall Street Journal uutisoi.

Erikoislaskin näyttää monen silmään tuikitavalliselta Casiolta. Sen kuitenkin hehkutetaan olevan ensimmäinen laskin, jonka näppäimistöön on käytetty v-kirjaimen muotoisia anturoita. Näppäimistön rakenne eroaa yhtiön mukaan huomattavasti perinteisestä mallista ja tarjoaa ”uudenlaisen näppäilykokemuksen”. Laskimen kuori on valmistettu alumiinista ja pienen LCD-näytön kerrotaan näkyvän jopa kirkkaassa auringonvalossa.

Casion ensimmäinen muistilla varustettu taskulaskin valmistui tasan 50 vuotta sitten. Se maksoi vajaat tuhat euroa ja panoi 17 kiloa. Helmitaulua on pidetty yleisesti maailman vanhimpana laskimena.

Ensimmäiset automaattiset laskimet syntyivät Wikipedian mukaan jo 1600-luvulla, kun tunnetut matemaatikot ja filosofit Blaise Pascal ja Gottfried Leibniz kehittivät mekaanisesti toimivia laskukoneita. Vuosisatoja vanhat laskimet toimivat hammaspyörillä. Vanhoja kassakoneita voidaan myös pitää jonkinlaisina laskimina, sillä niiden avulla pystyttiin suorittamaan yhteen- ja vähennyslaskuja.