Turvapaikanhakijat vapaaehtoistyöhön vanhainkotiin Kotkassa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kotkassa turvapaikanhakijoilla on mahdollisuus osallistua kaupungin vapaaehtoistoimintaan. Vastaanottokeskuksessa työskentelevät ohjaajat ovat valinneet kaikkien vapaaehtoistyöhön halunneiden joukosta viisi turvapaikanhakijaa, jotka aloittavat ystävätoiminnan vanhainkodissa.

Viisi valituksi tullutta turvapaikanhakijaa pääsevät aloittamaan 28. syyskuuta alkaen vapaaehtoistyönsä Attendo Karhuvuoren hoivakodissa. Vapaaehtoistyö alkaa kahden kuukauden kokeilujaksolla, jonka jälkeen hoivakoti päättää jatkosta.

Vapaaehtoistyön tavoitteena on kuitenkin pidempi ajanjakso ja vapaaehtoisten määrän kasvattaminen pidemmällä tähtäimellä. Kokeilujakson onnistuessa ystävätoiminta on tarkoitus aloittaa myös muissa alueen hoivakodeissa.

Kotkan vastaanottokeskuksesta Lotta Knuuttila kertoi Hoitajat-sivustolle, että turvapaikkahakemusten käsittelyaikojen venyessä hakijat ovat esittäneet toiveita siitä, että heille löytyisi mielekästä tekemistä.

Mahdollisten myönteisten turvapaikkapäätösten osalta ystävätoiminta tukee myös hakijoiden kotoutumista, minkä lisäksi he tutustuvat suomen kieleen ja kulttuuriin samalla kun vanhukset saavat tarvitsemaansa apua liikkumisessa ja muissa arkisissa toimissaan.