Teknologia korvasi ihmeet – halvaantunut mies kävelee jälleen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Viisi vuotta sitten onnettomuudessa jalkojensa toimintakyvyn menettänyt amerikkalaismies kävelee jälleen uuden teknologian ansiosta. Tähän saakka pyörätuolia käyttänyt 26-vuotias mies on ensimmäinen selkävamman vuoksi jaloista halvaantunut, joka on onnistunut kävelemään ilman manuaalisesti ohjattuja robottijalkoja.

Miehen päähän kiinnitettiin päähine, joka tulkitsee hänen aivoaaltojaan. Päähine lähettää tiedot hänen vyöllään olevaan laitteeseen, joka stimuloi potilaan jalkoja liikuttavia elektrodeja. Mies onnistui The Guardian -uutissivuston mukaan kävelemään 3,5 metrin pituisen matkan.

Saavutus vaati runsaasti harjoittelua potilaalta, sillä hänen täytyi esimerkiksi opetella kuinka käyttää laiteta liikuttamaan yhtä jalkaa kerrallaan. Teknologia on vielä alkutekijöissään, mutta tulevaisuudessa siitä saattaa olla runsaasti apua muillekin onnettomuuksissa halvaantuneille potilaille.