Tuntuuko juoksumatto kidutukselta? Sitä aiemmin olikin

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Juoksumatolla juokseminen voi monien mielestä tuntua äärimmäisen tylsältä. Aika kuluu hitaasti, juokset nopeasti, mutta et pääse silti minnekään. Tuntuu kuin tunti olisi ehtinyt vierähtämään, mutta kello näyttää vasta muutamia minuutteja kuluneeksi.

Jotkut voivat ajatella, että juoksumatto tuntuu kidutusvälineeltä eikä ihme, sillä sitä se on aikoinaan ollutkin. Juoksumattoja käytettiin aiemmin vankiloissa kidutusvälineinä vangeille.

Vangit laitettiin 1800-luvulla englantilaisissa vankiloissa askeltamaan juoksumatolla jopa kuusi tuntia yhtäjaksoisesti. Juoksumatoilla käveleminen ja juokseminen oli erityisen raskasta, koska vastuksena toimi muun muassa vesi ja jyvät.

Kuuden tunnin aikana vangit kävelivät matolla ylöspäin noin 4,6 kilometrin matkan, joka vastaa Mount Everestin kiipeämistä puoliväliin saakka. Vankiloiden käyttämä juoksumatto muistuttaa enemmän kuntosalilta tuttuja steppereitä, mutta myllyn tavoin pyörivät askelmat antoivat laitteelle aikoinaan englanninkielisen nimen treadmill, eli juoksumatto.