Hakkerit varastavat lentolippuja – älä tee tätä virhettä somessa!

Viihdeuutiset · Annika Kela

On ymmärrettävää, että ihmiset haluavat jakaa sosiaalisessa mediassa ystäviensä kanssa hetken, jolloin kauan odotettu loma alkaa. Monet riemuitsevat lomamatkaansa usein julkaisemalla kuvia lentolipuistaan ja passeistaan sosiaalisessa mediassa. Se on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin paha virhe.

Lentolipussa annettujen tietojen perusteella on helppo selvittää matkustajan henkilötiedot, NT News raportoi. Asiantuntijoiden mukaan henkilön ei tarvitse olla hakkeri, että henkilötiedoilla voi saada ongelmia aikaiseksi.

Lentolipuissa olevat viivakoodit ovat helposti luettavissa netissä olevilla ilmaisilla viivakoodien lukijoilla. Krebs on Security -turvallisuusalan sivuston mukaan viivakoodin avulla voi tehdä muutoksia lentolippuihin. On tapauksia, joissa henkilön matka on peruttu tai hänen lentoaan on siirretty. Matkustajan varastetuilla henkiötiedoilla on usein yritetty myös ostaa matkoja.

Vaikka netissä julkaistussa kuvassa ei olisi viivakoodia, osaavat hakkerit selvittää matkustajan tiedot. Hakkerit osaavat kalastaa tiedot verkosta osittaisillakin lipun tiedoilla. Joskus riittää, että tiedetään Facebook-käyttäjän nimi, lentoyhtiö ja matkustusajankohta. Asiantuntijat varoittavat, että viivakoodit tekevät tietojen selvittämisestä lasten leikkiä.

Asiantuntijat muistuttavat, että sama pätee myös kaikkien muiden tositteiden viivakoodien kanssa. Suomessa tiedetään tapauksia, joissa esimerkiksi festari- ja keikkalippuja on onnistuttu varastamaan Facebook-kuvien perusteella. Jotta loma ei menisi mönkään odottamattomien ongelmien takia, on lentolipuista otetut kuvat syytä pitää pois sosiaalisesta mediasta.