Stonehengen rakentajat söivät hyvin – ruokalistalla grillilihaa ja maitotuotteita

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Englannin Wiltshiressa sijaitseva Stonehenge on esihistoriallinen kivikehä. Monumentin rakentaminen aloitettiin 3 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Nyt on selvitetty, että megaliiteista koostuvan rakennelman rakentajat ovat pitäneet grillijuhlia.

Yorkin yliopisto ja Lontoon yliopisto UCL ovat tutkineet, että monumentin lähistöllä 5 000 vuotta sitten asuneet rakentajat ovat syöneet monipuolista liharuokaa. Alueelta löytyneiden luiden perusteella voidaan määritellä ruokavaliossa olleen ainakin possun- ja naudanlihaa, tutkimustuloksen julkaissut Antiquity-lehti paljastaa.

Liha on valmistettu joko avotulella grillaamalla tai padassa keittäen. Lisäksi saviastioista on tarjoiltu maitotuotteita, kuten juustoa ja voita. Tämä yksistään selittää rakentajien nauttineen erinomaisesta ruokavaliosta.

Alueen ruokajuhlat ovat houkutelleet ihmisiä jopa kauempaa vierailemaan. Tutkijat arvelevat, että Stonehengen ympäristö Durrington Wallsissa on sijainnut eräänlaisena aikansa kohtaamispaikkana, jossa on seurusteltu, syöty hyvin ja kunnioitettu jumalia.