Tutkimus: Punaviini tekee aivoille hyvää

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pitkää ja tervettä ikää haikalevien kannattaa syödä Välimeren alueelle tyypillisiä ruokia ja nauttia joka päivä lasillinen punaviiniä. Välimeren ruokavaliota noudattaneet vanhukset ovat aivojen toiminnaltaan jopa 7,5 vuotta ikätovereitaan nuorempia.

Kaksikymmentä vuotta ruokavalion vaikutuksia dementiaan tutkinut työryhmä on nyt paljastanut, että aivojen suorituskykyä ei paranneta vain yhden raaka-aineen avulla. Ruokavalion tulee olla kokonaisvaltaisesti hyvinvointia tukeva. Rushin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on julkaissut tutkimustulokset Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association -nimisessä julkaisussa.

Tutkimukseen osallistui 960 vanhusta 40 vanhainkodista ympäri Chicagoa. Heidän keski-ikänsä oli 81,4 vuotta. Tutkimus kesti lähes viisi vuotta. Parhaiten aivojensa kapasiteetin ylläpitivät vanhukset, joiden ruokavalio koostui täysjyvätuotteista, vihreistä vihanneksista, oliiviöljystä, kalasta, pavuista, pähkinöistä, satunnaisista kanaruoista ja punaviinistä.

– Tutkimukset osoittavat, että ruokavaliolla voi hidastaa merkittävästi iän myötä tapahtuvaa kognitiivista heikkenemistä, tutkimukseen osallistunut epidemiologi Martha Clare Morris kommentoi.

Välimeren ruokavaliota noudattaneiden riski sairastua Alzheimerin tautiin väheni peräti 53 prosenttia. Ihmisen suolistoa ei ole turhaan sanottu elimistön toisiksi aivoiksi.