Unitutkija paljastaa: Tästä hereille säpsähteleminen johtuu

Terveys · Annika Kela

Suuri osa ihmisistä on joskus herännyt säpsähtäen tai nytkähtäen unestaan. The London Clinic -klinikan professori Gaby Badre on löytänyt syyn erikoiselle ilmiölle. Unitutkijan mukaan syynä on häiriö syvään uneen vaipumisessa.

Professori kertoi Daily Mail lehdelle, että uneen vaipunut ihminen saavuttaa normaalisti syvän unen ja REM-unitilan noin 45-60 minuutissa. Kun keho valmistautuu syvään uneen, alkavat lihakset vähitellen rentoutua ja REM-unen vaiheessa lihakset ovat niin sanotusti halvaantuneessa tilassa.

Lihasten halvaantuminen helpottaa unta, sillä se estää ihmistä liikkumasta ja esimerkiksi huutamasta nähdessään unta. Säpsähtelyä ja nytkähtelyä tapahtuu silloin, jos ihminen vaipuu REM-uneen liian nopeasti.

Badren mukaan ihminen herää säpsähtäen tai nytkähdellen, jos hän on vaipunut REM-uneen ennen kuin keho on ehtinyt valmistautua siihen ja ennen kuin lihakset ovat rentoutuneet. REM-uneen vaipuneen lihakset alkavat liikahdella reaktionomaisesti unen mukana ja se johtaa säpsähtämiseen.

Professorin mukaan ihmiset usein säikähtävät nytkähtelemistään, mutta hänen mukaansa ei ole mitään syytä huoleen, sillä satunnainen nytkähteleminen on täysin normaalia. Unitutkijan mukaan epäsäännöllinen unirytmi ja stressi aiheuttaa häiriötä kaikista eniten. Rentoutuminen ja rauhottuminen ennen unta valmistaa kehon paremmin nukkumiseen. Säännöllinen unirytmi on myös yksi tärkeä tekijä häiriön ehkäisemisessä.