Tavaramerkkien omistajille huijauskirjeitä – palauttaminen tulee kalliiksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen Tavaramerkkirekisteröinti Oy on viime aikoina lähestynyt monia tavaramerkkien omistajia muistutuksilla ennen tavaramerkkien rekisteröintikauden päättymistä. Monet yritykset ovat syystäkin katsoneet nämä kirjeet huijaukseksi, sillä ne on laadittu hämäävästi muistutuksen muotoon.

Suomessa tavaramerkkien rekisteröinnistä ja uusimisesta vastaa yksityisen yrityksen sijaan Patentti- ja rekisterihallitus. Virastolle lähetetään sekä hakemukset uusien tavaramerkkien rekisteröimiseksi että ilmoitukset vanhojen tavaramerkkien uusimiseksi 10 vuoden voimassaolon päättyessä.

Kuten monilla muillakin viranomaistoimilla, myös tavaramerkeillä yritetään ajoittain huijata yrityksiä. Suomessa tulee vuosittain ilmi suurehko määrä muun muassa luetteloyritysten lähettämiä valelaskuja, joista osa päätyy epähuomiossa myös maksuun saakka. Samaan sarjaan lukeutuvat myös Suomen Tavaramerkkirekisteröinti Oy:n muistutukset.

– Tavaramerkkisuoja on voimassa 10 vuotta ja voidaan uusia aina 10 vuotta kerrallaan. Mikäli haluatte uusia suojanne palauttakaa tämä lomake allekirjoitettuna, kirjeessä todetaan.

Muistutuksessa annetaan siis virheellisesti ymmärtää, että sopimuksen tekeminen olisi ainoa tapa uusia tavaramerkki. Todellisuudessa myös Suomen Tavaramerkkirekisteröinti Oy uusii tavaramerkin saman viraston kautta kuin tavaramerkkien haltijat. Muistutus-sanalla viitataan laskumuistutukseen, jolloin yrityksissä lasku voi mennä tavallista nopeammin ja vähemmällä huomiolla maksuun saakka.

Merkillepantavaa on myös tarjotun palvelun hinta, joka on muistutuksen mukaan peräti 1.640 euroa kolmelta tavara- tai palveluluokalta. Virastossa uusimisen todellinen hinta on 500 euroa kolmelta tavara- tai palveluluokalta.

Huijauskirjeen allekirjoitettuna palauttaminen maksaa siis yritykselle reilut tuhat euroa. Tavaramerkin rekisteröinnin voi toki uusia myös asiamiehen välityksellä, mutta silloin palvelusta koituvat kulut ovat vain murto-osa Suomen Tavaramerkkirekisteröinti Oy:n muistutuksen hinnasta.