Tutkijat ihmeissään: Varikset harrastavat juorukerhoja!

Viihdeuutiset · Annika Kela

Variksista tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että linnut ovat hämmästyttävän älykkäitä. Monet lintututkijoista uskovat, että varisten älykkyys on jopa 5-7-vuotiaan lapsen tasolla. Uusin varistutkimus on osoittanut, että ihmisten tavoin myös varikset harrastavat juoruilemista.

Edinburghissa sijaitsevan Saint Andrewsin yliopiston tutkijat seurasivat tutkimuksessaan uusikaledonialaisia variksia pienten lähettimien avulla. Seurantalaitteet raportoivat tutkijoille 41 variksen liikkeistä 19 päivän ajan. Uudessa-Kaledoniassa suoritetun tutkimuksen tulokset ovat olleet vähintäänkin kiehtovia.

Tutkijoiden mukaan varikset kokoontuivat ajoittain kantojen ja puiden ympärille jakaakseen tietoa toisten kanssa. Monet variksista suosivat tiettyjä varisryhmiä ja ne kokoontuivat ja kommunikoivat toistensa kanssa muita ryhmiä useammin.

Tutkijat hämmästyivät huomatessaan, että jotkut variksista vaikuttivat olevan ystäviä keskenään, sillä ne kommunikoivat toistensa kanssa säännöllisin väliajoin. Tutkijoiden mukaan varikset kommunikoivat samalla tavalla kuin ihmiset keskustelevat taukohuoneissa työkavereidensa kanssa. He vaihtavat tietoa ja vinkkejä toistensa kanssa.

Daily Mail -lehden mukaan tutkijat aikovat selvittää jatkossa, osaavatko varikset kommunikointinsa avulla opettaa toisilleen työkalujen käyttämistä. Uuden-Kaledonian varikset ovat nimittäin mestareita erilaisten työkalujen käyttämisessä. Tutkimus on julkaistu Nature Communications -ammattijulkaisussa.