Älypuhelimiin liittyvät tapaturmat rajussa kasvussa

Viihdeuutiset · Annika Kela

Sairaalojen julkaisemat tilastot osoittavat, että älypuhelinten käyttäjien loukkaantumiset ovat olleet viime vuosina kasvussa. Englannissa National Accident Helpline -avustusjärjestö on julkaissut netissä tilastoa älypuhelimiin liittyvistä onnettomuuksista.

Tilastoissa on analysoitu ensiavusta saatuja potilastietoja ja National Accident Helpline -avustusjärjestön saamia yhteydenottoja. Tilastot osoittavat, että 16-24-vuotiaiden kohdalla loukkaantumisriski on kasvanut yli 84 prosenttia. Alle 24-vuotiaista 43 prosenttia on loukannut itsensä törmättyään katutolppaan, toiseen kävelijään tai ajoneuvoon selatessaan puhelintaan.

National Accident Helpline -avustusjärjestön tietojen mukaan alle 24-vuotiaista 60 prosenttia on loukannut itsensä älypuhelimellaan ollessaan makuuasennossa. Onnettomuus on sattunut, kun puhelin on pudonnut kädestä suoraan silmään. Yli 24-vuotiailla onnettomuusriski on pienempi, mutta heilläkin riskit ovat kasvamassa.

Daily Mail -lehden mukaan tilastot koskivat tapauksia, joissa älypuhelimen käyttäjä oli loukkaantunut lievästi puhelinta käyttäessään. Älypuhelimien aiheuttamat liikenneonnettomuudet ovat omassa kategoriassaan. Synkät tilastot ovat hyvä muistutus siitä, että älypuhelinten käyttö väärässä tilanteessa voi aiheuttaa vaaran tai jopa onnettomuuden.