Järvi oli niin saastunut että syttyi palamaan – 36 kilometriä liekeissä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset käyttävät surutta maapallon varantoja ja tuhoavat samalla arvokasta ekosysteemiä saastuttamalla. Intiassa kuvattiin kesällä helvetin näky, jossa pahoin saastunut järvi on syttynyt palamaan. Intian Bangaloressa sijaitseva Bellandurin järvi on muuttunut pelottavaksi liekkimereksi.

Järven pinnalle on muodostunut 36 kilometriä leveä myrkyllinen vaahtokerros, joka on täynnä ammoniakkia ja fosfaattia. Vaahdossa on lisäksi öljyä ja rasvaa, jotka syttyvät herkästi tuleen. Asiantuntijat ovat arvioineet, että joko tulipalo on alkanut järven pinnalla olleen metaanin aiheuttamasta reaktiosta tai esimerkiksi ihmisen heittämästä tupakantumpista.

Vaahto on syntynyt vuosikymmenien ajan tapahtuneesta saastuttamisesta, jossa puhdistamattomat jätevedet on laskettu suoraan järveen. Järven hajua on kuvailtu järkyttäväksi, ja sen pinta saattaa nousta sadekaudella ympäröivälle alueelle. Lisäksi tuulet saattavat kuljettaa myrkkyvaahtoa ympäriinsä, mikä luo merkittäviä terveellisyysriskejä ihmisille.

IFLScience-sivuston mukaan viranomaisilta on vaadittu järven puhdistusoperaatioita jo 15 vuoden ajan, mutta tuloksetta. Yhdysvalloissa koettiin samankaltainen ilmiö 1960-luvulla, mikä johti nopeasti ympäristöaktivismiin ja puhtaampaan jätevesijärjestelmään. Toivottavasti Intiassa ymmärretään tehdä pian sama.