Miljardööri Richard Branson: ”YK suosittelee pian huumerangaistusten poistamista”

Lifestyle · Stara.fi

Suomessakin taannoin käynyt monialayrittäjä Richard Branson tunnetaan räväköistä mielipiteistään ja kannanotoistaan. Maailmalla on viime viikkoina kohistu hänen tuoreimmasta väitteestään, jonka mukaan YK suosittelisi jäsenmailleen huumeidenkäytön dekriminalisointia, eli rangaistuksista luopumista.

Kerroimme äskettäin Irlannin päätöksestä dekriminalisoida huumeiden hallussapito ja käyttö. Maassa aiotaan jatkossa keskittyä narkomaanien hoitamiseen heidän rankaisemisen sijaan. Bransonin väitteiden mukaan YK tulee lähiaikoina suosittelemaan samaa toimintaperiaatteen rajua muutosta myös muille maille. Miljardööri perustaa väitteensä haltuunsa saamaan YK:n alaisen UNODC-viraston asiakirjan.

Aiemmin Portugali on tehnyt vastaavan muutoksen. Nyt perässä seuraa Irlanti, joka on perustamassa huumeiden käyttäjille erityisiä piikityshuoneita ja lisäksi laillistamaan omaan käyttöön tarkoitetut pienet määrät huumeita. Jatkossakin Irlannissa on yhä laitonta myydä tai välittää huumausaineita. Irlantilaisviranomaiset ovat perustelleet päätöstä kulttuurin muutoksella. Maan huumeongelmasta vastaavan Aodhán Ó Ríordáin mukaan käyttäjien häpäisemisen täytyy loppua ja keskittyä auttamaan heitä ongelmansa korjaamisessa.