Älä pidättele kakkaa – se on hengenvaarallista!

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ulosteen pidättelemistä ja vessakäynnin venyttämistä ei kannata lääkäreiden mukaan harrastaa. Ulosteen sisällä pitäminen on todella epämukavaa, mutta sillä voi kivuliaiden tuntemusten lisäksi olla myös hengenvaarallisia haittavaikutuksia.

Moni pidättelee vessaan menemistä ja haluaa hoitaa isoimman asian vasta kotonaan tai jossakin muussa tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Discovery News -uutisten mukaan pidättäminen ei kuitenkaan kannata, sillä se voi aiheuttaa ihmiselle ärtyneen suolen ja kroonisen ummetuksen.

Ulosteen pidättäminen kuivattaa ulos haluavan jätöksen ja veltostuttaa paksusuolen toimintaan vaikuttavia lihaksia. Lihasten veltostuessa uloste alkaa liikkumaan aina yhä hitaammin, mikä johtaa krooniseen ummetukseen. Ummetus aiheuttaa puolestaan ärtyneen suolen, joka vaatii useissa tapauksissa leikkauksen ja voi hoitamattomana jopa tappaa.