Eläinlääkäri varoittaa: ”Älä säikäytä kissaasi kurkulla!”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt hauskoja videoita kissoista, joiden omistajat ovat säikäyttänyt ne pahanpäiväisesti kurkun avulla. Yhä useampi kissanomistaja on halunnut nähdä oman kissansa reaktion kurkkuun, minkä vuoksi videot ovat yleistyneet viime aikoina huomattavasti.

Eläinlääkäri Frank McMillan kertoi Mother Nature Network -sivustolle, minkä vuoksi oman kissan säikäytteleminen ei ole kissalle hyväksi. McMillan kehottaa kaikkia kissanomistajia lopettamaan oman kissansa säikäytteleminen kurkun avulla, koska sillä voi olla kissalle pitkäaikaisia vaikutuksia.

Kissa kokee kodin ja varsinkin ruokakipponsa turvalliseksi alueeksi, josta kissalla on ja pitäisikin olla pelkästään positiivisia muistoja. Kissan säikäyttäminen ruokailun yhteydessä voi saada sen stressaantumaan ja pelkäämään kodissa paikkaa, joka oli aiemmin sille kaikkein turvallisin. Säikäyttämisen vuoksi kissa voi stressaantua, olla syömättä ja alkaa pelkäämään omaa ruokailualuettaan.

Pitkäaikaisempien traumojen lisäksi kissan käyttäytyminen voi muuttua muutenkin aggressiivisemmaksi ja pelokkaammaksi. Se voi alkaa stressin myötä tekemään tarpeitaan muualle kuin omalle hiekkalaatikolleen, ja pahimmassa tapauksessa se voi alkaa pelkäämään myös omaa omistajaansa.

Kissan säikähtäessä perinpohjaisesti se käyttää kaiken voimansa hypätessään kauemmas. Kissan voimakkaat refleksit voivat heittää pienen kissan seinää tai huonekalujen teräviä kulmia päin, millä voi olla myös todella ikäviä seurauksia kissan loukatessa itsensä.