Äiti hylkäsi älypuhelimen – kärsi viikon ajan vieroitusoireista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kolmen lapsen äiti päätti panna elämänsä remonttiin ja hylätä koko ajan kädessä kulkeneen älypuhelimen. Naisen puhelinaddiktio oli niin paha, että hän tarkasti Facebook-tilinsä jopa keskellä yötä. Vieroitusoireet kestivät viikon.

Riippuvuuksia on monenlaisia, ja ihminen voi olla koukussa päihteisiin, toiseen ihmiseen tai vaikkapa internetiin. Älypuhelimet ovat luoneet tilanteen, jossa ihmiset pääsevät jatkuvasti tarkastamaan sosiaalisen median tilejä ja sähköposteja. Informaatiotulva ei katkea koskaan.

Heidi Scrimgeour halusi lopettaa oman riippuvuutensa sekä hänen lastensa että itsensä vuoksi. Nainen huomasi puhelimen varastavan liikaa aikaa jälkikasvulta. Hän päätti testata, pystyisikö olla ilman puhelinta viikkoa kauempaa. Vieroitusoireet olivat valtaisat, ja Heidi kirjoitti kokemuksistaan Daily Mailiin.

Puhelimen hylkääminen hankaloitti useita käytännönasioita ja niiden hoitamista, kuten laskujen maksua ja aamun herätyksiä. Hän jopa ajatteli, että ihmiset hylkäävät hänet, koska ei ole tavoitettavissa jatkuvasti. Vasta neljäntenä päivänä hän tajusi heittäytyä lapsensa kanssa lattialle leikkimään – ja nautti siitä suunnattomasti.

Hän katseli perheen kanssa elokuvia aidosti keskittyen ilman, että selasi samalla puhelintaan. Hän keskusteli pitkästä aikaa miehensä kanssa kunnolla ennen nukkumaanmenoa. Hän tajusi olevansa vapaa tekemään asioita ilman, että älypuhelin häiritsisi keskittymistä. Hän ymmärsi elää.