Muovijäte uhkaa tuhota maailman – tutkijat löysivät merisuolasta muovia!

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kiinalaiset tutkijat ovat tehneet huolestuttavan löydön tutkiessaan merisuolaa. Meriveden saastuminen muovijätteestä on edennyt siihen pisteeseen, että jopa merisuola sisältää nykyisin muovia. Tutkijat löysivät jokaisesta merisuolakilosta pieniä muovin palasia.

Daily Mail -lehden mukaan arviolta viisi miljoonaa tonnia muovijätettä päätyy maailman meriin vuosittain. Jokainen ihminen syö vuosittain arviolta tuhat muovihiukkasta, sillä muovin päätymistä raaka-aineiden sekaan on mahdotonta estää. Muovia päätyy myös eläinten elimistöön, etenkin meressä elävien.

Laboratoriokokeissa on ilmennyt, että jopa nanokokoiset muovihiukkaset aiheuttavat vaaran elimistölle, sillä ne saattavat lävistää ja vaurioittaa soluja. Aasiassa muovijätteestä on muodostumassa valtava ongelma, sillä monissa maissa muovin kierrätys on tuntematon käsite. Ellei asiaan löydy pian ratkaisua, tulee muovijäte olemaan uhka eläinkunnan lisäksi ihmiskunnan tulevaisuudelle.