Harkitsetko avioeroa? Ota nämä 8 asiaa huomioon

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Eroaminen on aina surullinen ja tunteellinen asia pariskunnille, vaikka eroa oltaisiinkin mielessään jo jonkin aikaa eletty. Naimisissa olevilla avioeron ehdottaminen on kummalle tahansa osapuolelle paha paikka, minkä vuoksi se kannattaa tehdä mahdollisimman hienovaraisesti.

Huffington Post listasi kahdeksan asiaa, jotka kannattaa parisuhdeterapeuttien mukaan ottaa huomioon avioeroa ehdottaessa.

1. Rauhallinen ajankohta

Valitse keskustelulle sellainen aika, kun lapset ovat nukkumassa tai poissa kotoa ja puolisosi huomio ei ole jossakin muualla. Sulkekaa puhelimet ja televisio.

2. Mieti sanasi tarkasti

Keskustellessa kannattaa tavoitella empatiaa ja kuunnella myös, mitä puolisolla on sanottavanaan. Keskustelussa kannattaa käyttää mahdollisimman paljon tässä tapauksessa minä-sanaa, että puolisolle käy selväksi sinun puhuvan omista tunteistasi sen sijaan, että yrittäisit vierittää syytä hänen niskoilleen.

3. Ota asia esille parisuhdeterapiassa

Jos mahdollista, ota asia esille parisuhdeterapiassa terapeutin läsnäollessa. Näin sinulla on automaattisesti tukea, sinua kuunnellaan ja keskustelu pysyy mahdollisimman rauhallisena.

4. Älä nimittele

Siitä huolimatta, että mielesi tekisi kertoa huonoja puolia puolisostasi ja käyttää keskustelun käydessä kuumaksi rumia haukkumasanoja, vältä niitä kuin ruttoa.

5. Älä ota aihetta esille myöhään illalla

Keskustelu kannattaa käydä päivällä sen sijaan, että valitsisi ajankohdaksi illan, jolloin kumpikin on luultavasti päivän tapahtumien jälkeen väsynyt ja helposti ärtyvä keskustelija.

6. Älä syytä puolisoa

Eroa pyytäessä ei kannata lietsoa riitaa tai ottaa esille toisen tekemiä virheitä. Eroprosessin jatkuessa peli voi mennä likaiseksi jos puoliso kokee, että hänen tunteitaan on loukattu.

7. Muista, että tavoitteenasi on rauhallinen ja sopuisa ero

Tämä kannattaa pitää mielessä vaikka puolisosi alkaisikin muistelemaan vanhoja asioita ja yrittäisi vierittää huonoa omatuntoa sinun harteillesi.

8. Jos et pysty keskustelemaan, lähetä kirje

Jos keskusteluyhteyttä ei enää ole, turvallisin ja varmin keino on kirjoittaa hyvin muotoiltu kirje yhteistyössä asianajajan kanssa. Asianajajasi pitää ammattilaisena huolen siitä, että kirjallinen viesti on selvä eikä viesti tule sisältämään mitään, mitä voisi myöhemmin käyttää sinua vastaan.