Jännittääkö puheen tai esitelmän pitäminen? Nämä vinkit auttavat

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni ihminen jännittää puheen tai esitelmän pitämistä. Ihmisten edessä puhuminen jännittää monia sen vuoksi, että puhuja pelkää tekevänsä virheitä tai sitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Jännitykseen on olemassa kuitenkin muutama helpottava vinkki, jotka huomioon ottamalla puheen pitäminen voi helpottua.

1. Keskity hengittämiseen

Ihmisen jännittäessä hengitys muuttuu pinnallisemmaksi ja nopeammaksi. Nopeasti hengittäminen kuitenkin pahentaa jännitystä ja nostaa stressitasoa entisestään, minkä vuoksi hengittämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kun huomaa alkavansa jännittämään, kannattaa alkaa hengittämään syvemmin ja hitaammin ja varoa näin lietsomasta omaa paniikkiaan.

2. Harjoittele puhetta

Puheen tai esitelmän harjoitteleminen peilin edessä saattaa tuntua tyhmältä, mutta se kannattaa. Puhumista on hyvä harjoitella peilin edessä niin monta kertaa, että pystyy tekemään yhden virheettömän suorituksen alusta loppuun saakka.

3. Visualisoi tilanne

Tilanteen visualisoiminen auttaa. Puheen pitäjän kannattaa kuvitella yleisön eteensä ja itsensä lavalla seisomassa. Tapahtumapaikan tunteminen auttaa visualisoimisessa ja jännityksen helpottamisessa. Kun pystyy mahdollisimman tarkasti kuvittelemaan jännittävän tilanteen, se ei paikan päällä tunnukaan välttämättä niin jännittävältä, koska kaikki on juuri niin kuin puhuja on kuvitellut.

Lähde: Elite Daily