Tutkimus: Raha tekee lapsista ahneita ja itsekkäitä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Minnesotan ja Illinoisin yliopistot ovat suorittaneet tutkimuksen, jossa testattiin muuttuuko pienten lasten käytös silloin, kun he käsittelevät käteistä rahaa. Tulokset ovat olleet huolestuttavia, sillä raha sai lapsissa aikaan negatiivisen reaktion.

Tutkimuksessa 3-6-vuotiaille lapsille annettiin erilaisia tehtäviä. Lapset jaettiin kolmeen ryhmään siten, että osa sai lajiteltavakseen purkillisen nappeja, osa sai karamelleja ja osa käteistä rahaa. Tulokset osoittivat, että lapset, jotka käsittelivät rahaa selviytyivät rahojen lajittelemisesta huomattavasti hitaammin kuin muut ryhmät.

Toisessa tehtävässä lapsille kerrottiin, että lajittelemisen jälkeen he saivat ottaa itselleen Disney-aiheisia tarroja, mutta enimmillään kuusi kappaletta. Rahaa käsitelleet lapset ahnehtivat tarroja eniten ja ottivat itselleen vähintään kolme tarraa. Nappeja ja karamelleja lajitelleet lapset tyytyivät vähempään.

Seuraavassa testissä lapsia kehoitettiin antamaan tarroja muille lapsille. Testi osoitti, että rahaa käsitelleet lapset eivät halunneet luopua tarroistaan yhtä innokkaasti kuin muut ryhmät. Nappeja ja karamelleja lajitelleet lapset antoivat yli puolet enemmän tarroja muille kuin rahaa käsitelleet.

Tutkijoiden mukaan tulokset ovat olleet mielenkiintoisia. Heidän mukaansa rahaa käsitelleet lapset käyttäytyivät ahneemmin ja itsekkäämmin kuin muut ryhmät. Tutkimukseen osallistuneet lapset eivät tienneet kokeessa käytetyn rahan arvoa, mutta he selvästikin tiesivät käsittelevänsä jotain tärkeää.

Daily Mail -lehden mukaan tutkimus poiki myös ilahduttavia tuloksia, sillä suurin osa lapsista osoittautuivat anteliaiksi ja epäitsekkäiksi. Monet lapsista olivat iloisia siitä, että he saivat jakaa palkintonsa muiden kanssa.