Kiinasta löytyi 2,6 miljoonaa vuotta vanha persikka

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kiinasta on löydetty yli kaksi miljoonaa vuotta vanhoja persikan kiviä. Tutkijat pitävät löydöksiä maailman vanhimpina periskan fossiileina, mikä todistaa hedelmien kasvaneen vapaana ja villinä jo kauan ennen nykyistä viljelysysteemiä.

Kivettyneet persikat löydettiin Kunmingin linja-autoaseman lähellä olleen tietyömaan yhteydestä. Fossiilit olivat noin kolme senttimetriä pitkiä ja 2,3 senttimetriä leveitä. Testit osoittivat, että persikoiden ikä oli 2,6 miljoonaa vuotta. Löydös on merkittävä, sillä aiemmin löydetyt persikkafossiilit ovat olleet vain 8.000 vuotta vanhoja.

Persikat ovat olleet ennen huomattavasti pienempiä, ja niiden kokoa on kasvatettu aikojen saatossa jalostuksen avulla. Persikkafossiileista kerrottiin Scientific Reports -julkaisussa. Hedelmiä kasvaa Kiinassa edelleen, ja se on persikoiden suurin tuottajamaa.