Elefantit tunnistavat räjähteet hajusta

Viihdeuutiset · Annika Kela

Elefanteille tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että eläinten hajuaisti on paljon arveltua tarkempi. Elefantit muun muassa tunnistavat räjähdeaineita ja kiertävät ne kaukaa. Etelä-Afrikassa sijaitsevassa villieläinten rauhoitusalueella on suoritettu erilaisia hajutestejä, jotka ovat poikineet yllättäviä tuloksia.

Elefanttitutkijoiden mukaan elefanttien hajuaisti on tarkempi kuin esimerkiksi koirien. Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että elefanttien hajuaistia voisi todennäköisesti hyödyntää tulevaisuudessa muun muassa sairauksien tutkimisessa tai räjähdeaineiden tunnistamisessa.

Barcroft TV -kanavalla julkaistulla videolla asiantuntijat kertoivat, että elefanttien tarkasta hajuaistista saatiin vihiä seuraamalla laumaa GPS-jäljittimien avulla. Tutkijat huomasivat, että elefantit pysähtyivät miinakenttien eteen ja kiersivät ne. Se tarkoitti sitä, että elefantit olivat tietoisia maan alla piilevistä vaaroista hajun perusteella. Testit ovat vahvistaneet tiedon ja elefanttien hajuaistista halutaan tehdä lisätutkimuksia.