Ranska haluaa kieltää avoimet WLAN-verkot

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Julkisuuteen päätyneet asiakirjat paljastavat Ranskan viranomaisten haluavan rajoittaa internetiin pääsyä marraskuisten terrori-iskujen myötä. Le Monde-lehden julkistama lakiesitys estäisi ilmaisten julkisten WLAN-verkkojen käytön silloin, kun maahan on julistettu hätätila.

Lakiesitys myös vaatii Tor-verkon käytön kieltämistä kokonaan. Ilmaisten WLAN-verkkojen käyttö halutaan estää poikkeustilan aikana, sillä Ranskan poliisin mukaan niiden käyttäjiä on vaikea jäljittää.

Tor-verkko puolestaan mahdollistaa internetin käytön anonyyminä ja ilman valvontaa. Lakiehdotukset esitetään Ranskan parlamentille aikaisintaan tammikuussa 2016.

Lakiesitys on herättänyt runsaasti keskustelua ja kritiikkiä niin Ranskassa kuin ulkomaillakin. Toistaiseksi on epäselvää, kuinka Ranskan hallitus kieltäisi Tor-verkon käytön käytännössä. Motherboard-sivuston Tor-verkko on nostanut suosiotaan viimeisten vuosien aikana, erityisesti tietovuotaja Edward Snowdenin paljastusten myötä.