Oikeudenkäynti Turkissa: Onko Klonkuksi nimitteleminen kunnianloukkaus?

Viihdeuutiset · Annika Kela

Turkin oikeustuomioistuin on käynnistänyt tutkinnan, jossa pyritään selvittämään onko Klonkuksi nimitteleminen kunnianloukkaus vai ei. Klonkku on monille tuttu hahmo Hobitti- ja Taru sormusten herrasta -elokuvista.

Today’s Zaman -lehden mukaan tutkinta on käynnistetty sen vuoksi, että Turkin kansalaista Bilgin Ciftciä syytetään presidentti Recep Tayyip Erdoganin kunnianloukkauksesta. Sen lisäksi, että Ciftci on julkisesti nimitellyt presidenttiä Klonkuksi, on hän myös jakanut internetissä kuvia, joissa hän vertaa Erdogania Klonkkuun.

Tuomarin valitsema tutkijaryhmä arvioi nyt, onko Klonkkuun vertaaminen riittävän vakava nimitys kunnianloukkaamisesta syyttämiseen. Ciftcin mukaan Klonkku ei ole haukkumanimi, sillä hahmo oli elokuvissa pohjimmiltaan hyväntahtoinen.

Turkkilaista presidenttiä on syytetty sananvapauden rajoittamisesta ja monet toimittajat uskovat, että haasteen perimmäinen tarkoitus on rajoittaa ihmisten mielipiteitä. Oikeustuomioistuin on sen takia katsonut tarpeelliseksi tutkia asian perusteellisesti ennen päätöksen tekoa.