Näin naiset lihovat iän myötä – suurimmat kompastuskivet listattiin

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Elämäntilanteet ja ikä vaikuttavat paljon siihen, miten ihmisen aineenvaihdunta toimii ja millaisia ruokailutottumukset ovat. Women’s Health -lehti kuuli ravintoneuvoja Karen Anselilta, mitkä ovat naisten kohdalla 20 – 40 -vuotiaina yleisimpiä syitä, joiden vuoksi paino lähtee nousemaan.

20-vuotias nainen

Nuorena ihmiset käyvät paljon ulkona ystäviensä kanssa syömässä. Yhteistä aikaa löytyy, koska velvoitteita ja menoja on vähän, joten ravintolassa syödään monissa tapauksissa useamman kerran viikossa. Ravintolassa naiset syövät isomman annoksen kuin kotona, ja annos sisältää usein myös enemmän rasvaa ja piilotettuja sokereita kuin kotona laitettu ruoka sisältäisi.

Nuoret syövät ohimennen ja kiireessä yleensä samalla, kun he katsovat televisiota, tietokonetta tai älypuhelintaan. Kiireessä syöty ateria, johon ei kiinnitetä huomiota, saattaa huomaamatta olla suurempi kuin tavallisesti. Jos ruokailun hoitaa muiden asioiden yhteydessä, keho voi alkaa tuottamaan stressihormoonia, joka alkaa sitomaan ruoasta saatuja rasvoja kehoon.

20-vuotiaat siirtävät lounaansa helposti esimerkiksi jollakin leivonnaisella tai välipalapatukalla, mikä saattaa päivällä tuntua toimivalta ratkaisulta. Tämä aiheuttaa kuitenkin yleensä sen, että ennen nukkumaanmenoa karmiva nälkä yllättää nuoren ja saa napostelemaan erilaisia herkkuja jääkaapin perältä iltamyöhään.

30-vuotias nainen

30-vuotiailla naisilla on monissa tapauksissa vapaa-ajasta iso puute. Työ tai perhe vievät naisilta aikaa, minkä vuoksi moni haluaa pienen vapaa-ajan löytyessä rentoutua kuntoilemisen sijaan. Liikkuminen alkaa siis jäämään vähemmälle eikä tunnu muiden askareiden ohella välttämättä enää niin tärkeältä.

30-vuotiaan naisen haasteena kiireellisen arjen keskellä on usein myös se, että jääkaappi tuntuu olevan aina tyhjä. Silloin sortuu helppoihin, nopeisiin ja epäterveellisiin heräteostoksiin ruokakaupassa, minkä lisäksi syö kotona välipalaksi sitä, mitä kaapista sattuu milloinkin löytymään.

40-vuotias nainen

Kun keho vanhenee, aineenvaihdunta hidastuu ja lihasmassa alkaa vähenemään itsestään. Jos tähän aikaan ei pidä fyysisestä kunnostaan enää huolta, oma kunto voi heikentyä todella nopeasti hyvästä huonoksi. 40-vuotias sortuu Anselin mukaan yhä useammin pakasteruokiin ja ravintoloista mukaan haettuihin annoksiin ruoanlaiton sijaan, koska helppous ja nopeus alkavat ruokaa suunnitellessa olemaan entistä tärkeämpiä kriteerejä.